Köszöntök Mindenkit!


Nyíri Eszter Stiga vagyok, diplomás óvónő, amatőr író.

Ezen a blogon találjátok írásaim egy részét - novellákat, gondolatokat, mini-regényeket -, megjelent műveimet és "írói" világom főbb eseményeit, történéseit.

(Használjátok a címkéket!)Oldalt elérhetitek az alblogjaimat

(Full Moon - Twilight fanfiction, Renesmee és Jacob szerelmének varázslatos története;

Tündérmesém - Anne, egy cseppet sem hétköznapi, nyüzsgő fiatal nő meséje, aki a távoli, ködös Angliában kergeti álmait és a lehetetlennek tűnő szerelmet;

BackStage - a Sacckával közösen komponált sztori, mely egy musicaliskola mozgalmas, színes életébe enged betekintést).Ha erre jártok és kis világom elnyeri tetszéseteket, hagyjatok nyomot magatok után!Jó olvasást, keltsük életre a mesét!Stigu _@/”
2011. január 12., szerda

Novella - A szavak erejeSziasztok!


Fontos esemény történt tegnap: átléptük a tízezres látogatói álomhatárt. :D

Ennek örömére gondoltam, megosztom veletek az őszi novellapályázatra született egyik művemet, ami nem került bele a kötetbe. a novella egy íróról szól, akinek furcsa dolgok történnek az írásaival...

Jó olvasást hozzá, és várom a véleményeteket! :)


Ezen kívül szeretném megköszönni azt is, hogy a saját várakozásaimat túlszárnyalva írogattok a Beszélgetősarokba. Én eléggé pesszimistán álltam hozzá, és nem is mertem remélni, hogy ilyen érdeklődőek lesztek.
Továbbra is lelkesen várom a kérdéseiteket, főleg, hogy számomra is nagyon izgalmas elgondolkozni a válaszokon. Olyan dolgokra döbbenek rá, amik csak úgy, saját magamtól nem fogalmazódtak volna meg bennem. :)
Szóval írjatok bátran, kérdezzetek sokat! :D


Most pedig tessék menni olvasni! :)


A szavak ereje


Peter fáradtan sóhajtott, amikor meghallotta a hangos, sürgető kopogtatást a padláslakás ajtaján. Próbált nem reagálni rá, de aztán a dörömböléshez egy mérges női hang is társult.

- Peter, nyisd ki! Tudom, hogy itthon vagy! A portás szerint egy hete ki se dugtad az orrod.

A férfi végigsimított tenyerével a homlokán, mintha fejfájás gyötörné, majd hátradőlt a bézsszínű kanapén.

- Ha nem nyitod ki, vészhelyzetre hivatkozva kihívom a rendőrséget, hogy törjék be az ajtót.

Peter egy újabb bosszús sóhaj után felkelt, vontatottan a bejárathoz ment, és kinyitotta az ajtót. A késő harmincas, vörös hajú nő meglepetten hátrált egy lépést.

- Nagyszerű, szóval még életben vagy – kémlelte a férfi arcát figyelmesen. – Azt hittem, többet kell majd könyörögnöm, hogy végre szóba állj velem.

Petertől csak egy morgásra futotta válaszként, mire a nő megcsóválta a fejét.

- Beengednél végre?

- Fáradj csak beljebb, Martha! Habár senki nem hívott – tette hozzá gúnyosan. – Miért jöttél? – kérdezte frusztráltan, miután becsukta az ajtót.

- Hogyhogy miért jöttem? – nézett vissza a férfira csodálkozva. – Kapok egy homályos, érthetetlen üzenetet tőled, hogy felejtselek el, mert nem vagy hajlandó többet írni, aztán nem válaszolsz a leveleimre és a hívásaimra. Szerinted miért jöttem?

- Azt hittem, elég egyértelmű voltam, hogy nem fogok már írni.

- Peter, ez nem így működik! Van egy nagyszerű, félkész regényed a szerkesztőségben, ami folytatásra vár, a könyveid sikeresek, az eladási listák csúcsán vagy, a novelláid keresettek – sorolta a nő. – Akkor mi a baj?

- Bonyolult lenne ezt most elmagyaráznom – válaszolta a férfi csüggedten.

- Azért csak próbálkozz vele! Addig nem megyek el, amíg elfogadható indokkal nem szolgálsz erre az őrültségre.

Peter látta Marthán, hogy komolyan gondolja, amit mond, és ha kell, letáborozik a nappalijában. Visszaült a kanapéra, és bólintott a nőnek, hogy ő is foglaljon helyet.

Martha türelmesen várta, hogy a férfi összeszedje a gondolatait, és belekezdjen.

- Valóra válik, amit megírok – mondta egyszerűen.

- Hogy mit csinál?

- Megtörténnek a dolgok, amiket kitalálok. – A nő hitetlen, kétkedő pillantására bővebb magyarázatba kezdett. – Emlékszel a múltkori novellámra? Az agydaganatosra? – Martha aprót bólintott. – Kiderült, hogy az egyik ismerősöm édesanyjának tumora van.

Peter látta, hogy a másik már közbevágna, így leintette, és gyorsan folytatta.

- Aztán az utolsó könyvemben volt az a légikatasztrófa. Három hete pedig valóban lezuhant egy repülőgép az óceán felett.

A nő nem bírta tovább, félbeszakította az író mondandóját.

- Ugyan már, ez nevetséges! – csattant fel.

- Nem, nem az! – folytatta a férfi. – Más esetek is történtek. Egy fiatal nőt megtámadtak és majdnem megöltek, pont úgy, mint az első krimimben a főszereplőt. Aztán volt az a gyilkosság a napokban…

- Melyik? – vágott újra közbe Martha. – Az országban csak az elmúlt két napban vagy ötven gyilkosság történt. Ez nem olyan különleges.

- De az, mert a mód, ahogy megölték, pontosan ugyanolyan volt, mint amit leírtam. És az a nagy raktártűz…

- Jó, jó, rendben. Megértettem. Egy csomó, valóban megtörtént eset hasonlít azokhoz, amiket a te fantáziád kreál. A véletlenek csodálatos összecsengése.

- Ezen kívül is rengeteg apróság van. Ennyi „összecsengés”, ahogy te mondtad, nem lehet véletlen – tiltakozott a férfi hevesen.

- Jó, akkor nem az – hagyta rá a nő beletörődve. – Lehet, hogy csak nagyon intuitív vagy, és előre megérzed azt a sok szörnyűséget, ami a világban zajlik.

- Vagy lehet, hogy én okozom. Azzal, hogy megírom, megteremtem őket.

A nő két ujja közé csippentette az orrnyergét, és idegesen megdörzsölte.

- Ugye ezt te sem gondolod komolyan? Ugye ez csak valami beteges tréfa? – nézett fel rá, most már dühtől szikrázó szemekkel. – Szerinted a főszerkesztőnek hogy fogom beadni, hogy az egyik legkeresettebb írója paranoiás lett, és ilyen őrültségeket képzel be? Talán ha orvosi papírt szereznél róla, hogy…

- Martha, ezt ne vicceld el, kérlek! – szólt rá hangosan Peter. – Teljesen komolyan gondolom az egészet. Nem szeretnék még több kárt okozni a világban. – Az utolsó szavakat csüggedten suttogta bele a szobába.

- Írj akkor jó dolgokról – nézett rá bíztatóan a nő –, amik boldogságot hoznak.

- Nem tudok. A világ nem ilyen. Nem könnyű, problémamentes és vidám.

- Tedd ilyenné! – felelte Martha egyszerűen.

- Tudod nagyon jól, hogy képtelen vagyok erre. Nem, azok után, ami történt… – A férfi hangja elhalt. Nem kellett kimondania, amire gondolt, Martha nagyon jól ismerte az életét. Hogy mi minden múltbéli fájdalom árnyékolja be.

- Talán ideje lenne megpróbálnod túllépni rajta.

Peter csak tagadóan megrázta a fejét. Egy ilyen nagy horderejű tettre nem volt még felkészülve.

Hosszú percekig hallgatásba burkolóztak mindketten, emésztgetve az elhangzott súlyos szavakat, mondatokat. Aztán Martha törte meg a nyomasztó csendet.

- Van egy javaslatom. – Megvárta, míg a férfi ránéz, neki szentelve osztatlan figyelmét. – Írj valami nagyon durvát, nagyon lehetetlent. Utána várunk pár hetet, hogy valóra válik-e. Ha nem, akkor tényleg csak a véletlenek munkálkodnak a háttérben, és nyugodtan alkothatsz tovább.

- Milyen nagyon durvára gondolsz?

- Nem tudom, te vagy a kreatív kettőnk közül. Valami tényleg elképzelhetetlent. Világvégét, zombikat, vámpírokat, ilyesmit – mosolyodott el a nő.

- És ha tényleg ellepik a Földet az élőhalottak?

- Akkor legalább bebizonyosodik az igazad. Ha így lesz – folytatta Martha –, eljöhetsz hozzám, hogy te megmondtad – kuncogott fel.

- Érzem, hogy most jön a „de” – nézett rá gyanakodva Peter.

- Látod, intuitív vagy te. Ha nem jön el a végső, globális pusztulás, írnod kell nekem egy pozitív, életigenlő, reményteli kis történetet.

A férfi egy egész percen át gondolkodott, hogy elfogadja-e a kihívást.

- Na, jó – sóhajtotta –, benne vagyok. Nagyon remélem, hogy nem irtom ki az egész emberiséget ezzel – mondta, aztán egy újabb bökkenő jutott az eszébe. – Mit fog szólni ehhez a főszerkesztő?

- Ne aggódj, elintézem! – legyintett Martha. – Majd megmondom, hogy kicsit túlhajszoltad magad, és szeretnél egy lélegzetvételnyi szünetet. Utána viszont duplán behozod a lemaradást. Jó lesz így?

- Rendben – bólintott rá Peter. – Lehet, hogy úgyse lesz alkalmam túlórázni.

- Ne légy ennyire derűlátó – mondta a nő gúnyosan, miközben megveregette a vállát –, nekem lesz igazam.

Martha egy határozott, gyors mozdulattal felpattant a kanapéról, fogta a táskáját, és az ajtó felé indult.

- Jó írást! Várom a történetet – intett vissza, aztán kilépett a lakásból.

Az ajtó halkan koppanva csukódott be mögötte.

Peter fáradtan megdörzsölte az arcát, majd egy ideig még nem kelt fel a kényelmes helyéről. A fejében egy rémisztő, horrorisztikus történet volt születőben, a fantáziája megállíthatatlanul szőtte az eseményeket.

Aztán lassan, ráérősen felállt, átsétált a konyhába, és készített magának egy erős, élénkítő teát. Mire felforrt a víz, érezte, hogy a szereplők egyre inkább szeretnének kitörni képzelete szűkös keretei közül, és papírra vetve élni tovább.

De ő legbelül még mindig rettegett, hogy valósággá válik, amitől annyira fél. Miközben elkortyolgatta a forró italt, a rémmese egyre részletesebbé, egyre színesebbé, egyre élénkebbé vált a fejében.

Ugyanolyan tétova, nyugodt mozdulatokkal, mint eddig, bekapcsolta a számítógépét, majd megnyitotta a szövegszerkesztő programot. De az ujjai még mindig nem koppantak a billentyűzeten.

Hosszú percekig hagyta, hogy átjárja a bizonytalan jövőtől való félelem, aztán a betűk megtörték a csendet.
_@/"

5 megjegyzés:

 1. Szió!

  Jaj, nagyon szép kis novella volt, és maga az ötlet is nagyon tetszett. Szerintem ez a téma megérne egy hosszabb történetet is, hasonló felállásban.
  Pussz, Saccka

  VálaszTörlés
 2. Szia Stigu!

  Nagyon jó kis novella lett, beleláttam legalább egy picit egy író fejébe,tetszett. Habár szerencsémre van több ÍRÓ lánykám,akiknek a fejébe sikerül időnként betekintést nyernem. Én mint egyszerű olvasó, azért kíváncsi lennék, vajon csak írói fantázia, vagy tényleg megtörtént amit leírt?

  Puszi: Judit

  VálaszTörlés
 3. Sziasztok!

  Köszönöm a véleményeteket. :)

  Az ötlet az életből lett merítve, ugyanis szeptemberben nagyon ez volt nálam a helyzet. Nagyon sok hasonló dolog történt, mint amikről írtam. És erősen el kellett gondolkoznom, hogy ez csak véletlen egybeesés, vagy a leírt (kimondott) szónak tényleg teremtő ereje van-e.
  Ez egy elég érdekes kérdés, mert nem lehet tudni, hogy mi a valóság, mi az igaz. Vajon azok az események akkor is megtörténtek volna, ha nem írom meg, tényleg csak véletlen összecsendülések, vagy az univerzumba küldött üzenet megvalósította önmagát?
  A mai napig nem tudom, hogy melyik áll a történtek mögött... :)

  Köszönöm, hogy írtatok.
  Puszi: Stig _@/"

  VálaszTörlés
 4. Szia! :)
  Nemrég kezdtem olvasni az írásaidat, és nagyon tetszenek. :D A Tündérmesémet egyenesen imádom.. *-* A FM-nak is a végére értem, azt is ugyanúgy imádtam. :D (Annyi jó Jake-Nessie-s írás van.. A végén még Team Jacob leszek. :"D) És a novellák is.. Jaj, hát nagyon jók. Nem is tudnék választani közülük. :) Na, lényeg a lényeg, nagyon jól írsz. :D A továbbiakban meg majd igyekszem hozzászólogatni, hogy Ihletmanó is örüljön. :D
  Üdv.: ewoO

  VálaszTörlés
 5. Szia ewoO!

  Először is, örülök, hogy írtál nekem, és hogy tetszenek az írásaim. Én minél többet "tanulok" az írásról, annál inkább látom, hogy van még hová fejlődnöm.

  A Tündérmesém most nálam is a TOP kedvenc, nagyon szeretném már folytatni, csak most épp egy másik, már régebben eltervezett projekten dolgozok, és be szeretném fejezni végre. :))

  Várom nagyon a véleményeidet, azok mindig jól jönnek! :))

  Üdv: Stigu _@/"

  VálaszTörlés